Je Innerlijke rechter -2-

stress, zelfkritiekEn? hoe is het gegaan? Heb je wat zicht gekregen op hoe jouw innerlijke rechter tekeer gaat tegen jou?

Is het je ook opgevallen dat het opmerkingen zijn waar de honden geen brood van lusten? Zou jij zo tegen je vrienden spreken? Dat denk ik niet. Het is dus vrij stevige taal en dan snap jij wel dat het je geen goed doet als je hier niets aan doet. Het kan echt iemand volledig afbranden.

Ok dan nu de volgende stap.

Eerst even een paar vragen over die stem.

Je bent niet je Innerlijke Rechter

Wat voor stem hoor je eigenlijk? Is het je eigen stem? of van iemand anders? Is het een mannenstem of een vrouwenstem? Ken je de stem? Is de stem bv. van je vader of moeder, leraar, of baas of..? Is het altijd de zelfde stem of hangt dat van de context af?

Het is heel goed mogelijk dat je in verschillende situaties ook verschillende stemmen hoort. Dat maakt je niet schizofreen of zo, wees gerust. Het kan heel goed zijn dat als je in een vergelijkbare situatie bent verzeild waar ooit bv. je vader wat van heeft gezegd dat je zijn stem ook hoort.

Wat ik je dan in ieder geval wil meegeven is dat als je de stem van iemand hoort die je kent of hebt gekend, dat je dan zijn of haar overtuiging hoort. Dat heeft niks te maken  met jou. Het heeft dan ook niet veel zin om op hoge poten naar diegene te gaan. Het is een overtuiging die je als het ware ingeslikt hebt en zelf steeds hoort. Het is nog steeds aan jou wat je ermee doet.

Het is ook goed om je te realiseren dat jij niet die stem bent. Je hoort hem/haar en dat is het. het is een deel van jou.

Vanuit de Voice Dialogue van Hal & Sidra Stone wordt gezegd dat wij allemaal sub-persoonlijkheden hebben die ons en ons leven sturen. Zij spreken over de Innerlijke Criticus, ook dit is een sub-persoonlijkheid die je hebt ontwikkeld in je kindertijd. En ook zij benadrukken dat het een deel van je is maar niet wie je bent. Dat maakt ook dat je er mee om kan leren gaan.

Je bent nu bezig geweest jouw innerlijke rechter in kaart te brengen. De volgende stap is nu het een persoonlijkheid te geven. Waarom? Op die manier kun je afstand gaan nemen en afstand nemen zorgt er voor dat je er niet meer mee gaat indentificeren. Je hoort het en je kunt er zelf voor kiezen wat je er mee doet.

Je kunt dit op verschillende manieren doen.

  • je maakt een tekening van je innerlijke rechter of je schildert of je doet iets met klei of je knipt een plaatje uit een tijdschrift van iemand die jouw innerlijke rechter vertegenwoordigt.
  • Je kunt hem/of haar ook omschrijven. Wie is ze ?(voor het gemak ga ik er vanaf nu even vanuit dat het een zij is) Hoe ziet ze eruit, wat voor kleur haar, lang, kort, Wat voor kleding. Geef haar een persoonlijkheid.
  • Dan geef je haar een naam, Hoe heet ze? mag abstract zijn maar gewoon een naam.
  • hoe meer persoonlijkheid je aan haar geeft, hoe meer afstand je creëert.
  • Heb er plezier in als je dit doet.

Als je dan merkt dat zij weer tot je spreekt op haar typerende alleraardigste manier, kun je al zeggen : “Oh daar heb je ….. ook weer” of “hallo ……, Was je daar weer?” Je kunt al wat luchtigheid erin brengen.

De volgende stap is hoe je met haar in gesprek kunt gaan..

Wil je reageren? dan mag dat natuurlijk altijd. Je inspireert en helpt daarmee een ander ook. Heb je vragen, stel ze dan ook. Ik reageer daar dan weer op.

lees hier het 3e deel

Geef een reactie